48m Linear Lighting Solution for Wigan & Leigh College

Wigan & Leigh College has been leading the way since 1857. The college offers a wide range of qualifications ranging from entry level through to professional and post-graduate courses.

The college operates from a number of sites throughout the borough, including Parson’s Walk Centre, School for the Arts, Pagefield Centre, Leigh College and the Image Centre.

BRIEF
Wigan & Leigh College decided to refurbish their Learning Resources Centre (LRC) within their Parson’s Walk building. This included a full lighting upgrade to their existing library and learning zones.

Steon worked alongside JRB Environmental Design, the appointed M&E consultants for the project, to create a vibrant space for students to access learning resources.

SOLUTION
In the open plan main space, a variety of different luminaires were used to differentiate between zones.

In the library area we supplied various different lengths of our recessed continuous Niko luminaire between bookshelves and our Hydrus downlight around the perimeter.

To divide these zones, we supplied an ‘S’ shaped suspended Niko. The big ‘S’ ran continuously from one side of the open plan area to the other and is an impressive 48 metres in length. This variation of our Niko Continuous was bespoke, it was designed and manufactured specifically to fit between two differing ceiling types.

In the circulation area we supplied our recessed Niko in 1200mm. For installation in the separate learning zones and meeting rooms we also supplied our 1200mm Niko, however these were suspended between acoustic panels. In the Learning Resources Zone our recessed continuous Niko was supplied to create an ‘L’ over the desks.

The Niko luminaires were manufactured in a white powder coated finish throughout the different areas. All products were supplied with a micoprismatic lens to provide a low Unified Glare Rating (UGR) which in turn improved visual comfort for students.

Throughout the IT Suite, Offices and Quiet Study areas Steon supplied LED Grid recessed modular back-lit panels. Integral emergency was incorporated into the luminaires to ensure compliancy with BS5266-1.

OUTCOME
The results of the lighting upgrade at Parson’s Walk speak for themselves. The project has a professional finish which has completely enhanced the space and complimented new interior furnishings.

The large ‘S’ shaped Niko Continuous delivers a striking impression and is the focal point of the whole open plan area. This bespoke product has helped to discreetly separate various zones whilst achieving impressive lux levels.

Find out more about Steon Lighting on their member profile page here

Member-created content 1 month ago | Members' news

More News

Share this page: